Vánoční kaštanová polévka

Tato polévka není něco, co jen tak v rychlosti zhltáte, než se přinese hlavní chod. Jídlo takto vynikající a slavnostní se skvěle hodí na vánoční nebo štěpánský stůl a její zimní vůně omámí, ještě než si dáte první sousto.

Ingredience (na 2 – 3 porce):

1 větší cibule

1 větší mrkev

350 – 400 g vařených nebo pečených kaštanů (postup ZDE) – a pár na ozdobu

6 lžic olivového oleje

1 – 2 hrsti sušených hříbků

2 stroužky česneku

½ dcl rostlinné smetany

½ l silného zeleninového vývaru

1 cm zázvoru

Špetka muškátového oříšku

1 lžička citronové šťávy

Sůl a pepř na dochucení

Postup:

Hříbky dejte přes noc do vody, aby změkly. Kaštany uvařte nebo upečte – můžete takto zužitkovat i kaštany, které už začínají být ve slupce vysušené. V takovémto případě je doporučuji přes noc namočit a druhý den i se slupkou vařit. Poté je ještě za tepla vyjměte ze slupky a oloupejte. Pokud byste je nechali ve slupce vychladnout, suchý hnědý obal na kaštanovém jádru by zaschnul a mohli byste je už leda tak škrábat jako brambory.

Cibuli nakrájejte nahrubo a orestujte ji v hrnci na olivovém oleji. V zápětí přidejte hrst hříbků, ze kterých jste vymačkali vodu a minutu opékejte. Poté přihoďte lehce pomačkané kaštany a pár minut restujte, než je zasypete nahrubo nastrouhanou mrkví, kterou taktéž pár minut opečete.

Nyní celý základ zalijte zeleninovým vývar a případně zřeďte vodou, aby tekutina byla asi centimetr nad restovanou směsí. Vývar se dá nahradit i kvalitním bujónem rozpuštěným v teplé vodě.

Polévku nechte vařit asi patnáct minut na mírném plameni. Poté nalijte smetanu a vše rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Přidáním vody jej můžete zředit, pokud by pro vás byl příliš hustý.

Nyní přidejte zbytek hříbků, nastrouhaný česnek a zázvor a lžičku citronové šťávy. S muškátovým oříškem opatrně, abyste z něj v polévce nevytvořili dominantní chuť. Na závěr přidejte sůl a pepř.

Polévku podávejte zdobenou rostlinnou smetanou, olivovým olejem a případně vařenými či pečenými kaštany.

Tato polévka je pro vegany a vegetariány skvělou náhradou slavnostní rybí polévky podávané na Štědrý den. Rozhodně vás nezklame.

Pokud byste měli k receptu jakékoliv dotazy či připomínky, můžete nás kontaktovat prostřednictvím mailu maja@majasokolova.cz nebo naší facebookové stránky Vaření ze zdravé restaurace.

Autor: Kačka Špačková

Mojí vášní je vaření, snoubení dokonalých chutí a objevování receptů ze všech koutů světa. Stejným nadšencům pomáhám jejich vášeň proměnit v zaměstnání, nebo rovnou v podnikání. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře