Uzená drožďová pomazánka

Tento recept je velmijednoduchý a přitom ho považuji za nesmírně zdravý. Obsahuje velké množství bílkovin a široké spektrum B vitamínů, přitom s minimem tuku. Je už jen na vás, jestli si ji klasicky namažete na pečivo nebo ji použijete jako „dip“ k zelenině.

drozdova-2

Jediná nevýhoda je, že s ní asi na veřejnost nepůjdete. Kolegové v kanceláři asi tuhle svačinu moc nepochopí (lépe řečeno ne v té místnosti, v níž právě sedí spolu s vámi).

Ingredience:

2 větší cibule šalotky (nebo 2 bílé střední cibule)

1 velká mrkev

Pár lžic olivového oleje

300 g uzeného tofu

2 dcl vody

3 kostky droždí (jedna o váze 42 g)

Nasekaná zelená cibulka

2 lžičky sušené uzené papriky

Sůl

Pepř

Postup:

Cibuli nakrájejte nahrubo a dejte restovat na rozpálený olivový olej. Jakmile lehce zesklovatí, přidejte mrkev nastrouhanou nahrubo, stáhněte teplotu na střední plamen a ještě 15 minut opékejte.

drozdova-3

Poté přidejte tofu nakrájené na kostky (asi na 2 cm velké) a podlijte 2 dcl vody. Nahoru rozdrolte droždí, vše promíchejte a opékejte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Bude to trvat asi 10 – 15 minut podle teploty vaření.

drozdova-4

Směs na pomazánku odstavte a nechte trochu vychladnout. Poté ji dejte do tyčového mixéru, přidejte uzenou papriku, asi 1 ½ lžičky soli a trochu pepře a rozmixujte dohladka. Ochutnejte, jestli vám chuť vyhovuje, případně dochuťte. Nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu a vmíchejte hrst nadrobno nasekané zelené cibulky, pokud ji chcete mít pikantnější.

drozdova-5

Autor: Kačka Špačková

Mojí vášní je vaření, snoubení dokonalých chutí a objevování receptů ze všech koutů světa. Stejným nadšencům pomáhám jejich vášeň proměnit v zaměstnání, nebo rovnou v podnikání. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře