„Tvarohové“ tofu knedlíky s ovocem

Tento recept doporučuji vyzkoušet zvláště těm, kteří trpí alergiemi na laktózu nebo živočišné potraviny či pouze mléčné výrobky omezují.

Ovocné knedlíky jsou bezvadné jídlo, kterým se zavděčíte téměř každému. V tomto těstě je mléčný tvaroh nahrazen tím sójovým, ale konzistence a způsob přípravy jsou téměř totožné jako u toho klasického. Vytvoříte tak jen tenký obal, který doplní zralé sezónní ovoce.

Pokud jste si i vy rádi dávali tvaroh nahoru na uvařené knedlíky, můžete opět použít tofu natural pro přípravu jednoduchého krému. Balení bílého tofu v prstech rozdrolte do nádoby tyčového mixéru, přidejte pár lžic rostlinného mléka (přidávejte jej podle toho, jak hustou nebo řídkou si přejete konzistenci) a rozmixujte spolu s citronovou kůrou asi z ½ BIO citronu. Mám vyzkoušeno, že tím potlačíte chuť tofu, která není pro každého obvyklá, a mohla by být na škodu. Přidejte ještě lžíci citronové šťávy a trochu rýžového sirupu (popřípadě i mleté vanilky) a mixujte, dokud nebude vše krémově hladké.

Ingredience (asi na 15 kousků):

1 balení tofu natural (200 – 220 g)

1 střední banán

3 lžíce rostlinného sirupu (doporučuji světlý kvůli barvě těsta – například rýžový)

200 – 220 g hladké špaldové mouky

Špetka soli

15 menších meruněk

Postup:

Tofu, banán, sirup a sůl dejte do mixéru a rozmixujte do krémové konzistence.

Pak vše přemístěte do mísy s moukou a rukama propracujte na kompaktní, ale ne příliš tuhé těsto. Čím řidšího těsta dosáhnete, tím bude po uvaření jemnější, ovšem ne každý je natolik zkušený, aby s ním zvládl pracovat a vše se mu nelepilo na prsty (stačí si pravidelně posypávat dlaně moukou). Takže postup uzpůsobte svým schopnostem, aby pro vás byla příprava jídla příjemná.

Meruňky očistěte a omyjte. Vezměte kousek těsta a vytvořte z něj kuličku, kterou v prstech roztáhnete na placku.

Na ni posaďte meruňku a obalte ji. Dobře slepte všechny spoje a dávejte pozor, aby vám nevznikly díry. Naštěstí meruňky nebudou mít takovou tendenci vytékat při vaření z knedlíku ven jako jiné druhy náplně, takže je to i dobrá surovina pro knedlíkové začátečníky.

Postupně tak obalte všechny meruňky, dokud těsto nespotřebujete.

V hrnci dejte vařit lehce osolenou vodu a jakmile dojde k varu, vhodně knedlíky dovnitř. Po pár minutách je vařečkou promíchejte, abyste se ujistili, že se vám nepřilepily ke dnu. Poté co vyplavou na hladinu, nechte je ještě necelou minutu provařit a pak je děrovanou naběračkou vyndejte.

Servírovat je můžete například s tofu tvarohem (postup v úvodu nad receptem) a slazené datlovým sirupem. Já jsem ještě využila staré zásoby sušeného kakaového piškotu, který jsem lehce nastrouhala nahoru. Výbornou kombinací je i strouhanka opražená na troše kokosového oleje.

Autor: Kateřina Špačková

Mojí vášní je vaření, snoubení dokonalých chutí a objevování receptů ze všech koutů světa. Stejným nadšencům pomáhám jejich vášeň proměnit v zaměstnání, nebo rovnou v podnikání.
Můj příběh si přečtěte zde >>

Komentáře