Špenátová pomazánka s brokolicí

Po domácím úspěchu s „drožďovkou“ jsem opět slyšela: „Ta pomazánka byla fakt dobrá, mohla bys vymyslet ještě něco takového!“

A po kontrole lednice byl plán téměř jasný – zlikvidovat zásoby špenátu, který někdo otevřel, aby si z každého balíčku vzal tři lístky, a ten teď začínal pomalu vadnout. Vyhodit takovou vitamínovou bombu je hřích. Zvlášť teď v zimě, kdy se každý lístek počítá.

Tento článek by se spíš měl jmenovat: „Jak nacpat co nejvíc zeleně s co největším množstvím bílkovin dohromady?“ Nebojte, není to jeden z těch „superkoktejlů“, který se nedá jíst, ale klidně u toho zavřeme oči a zacpeme si nos, abychom do sebe ten kryptonit dostali. Ani ti domácí rýpalové si neuvědomí, že jí něco zdravého. Takže dvojitý úspěch s vlaječkou…

Ingredience:

300 g tofu Natural (nebo 200 g Natural a 100 g uzeného tofu)

8 větších růžiček brokolice

1 ½ vaničky špenátu

2 cibule šalotky (nebo 1 střední bílá cibule)

Pár lžic olivového oleje

3 stroužky česneku

2 lžíce lahůdkového droždí

2 dcl rostlinné smetany (nebo vody pro fitness zastánce)

Pepř a sůl podle chuti

Postup:

Cibuli nakrájejte na hrubší kousky a nechte opražit na olivovém oleji. Brokolici omyjte a odkrojte stopky. Tvrdší část nakrájejte na tenčí plátky a růžičky natrhejte. Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte brokolici. Opékejte a míchejte asi 5 minut, aby lehce změkla.

spenat-1

Tofu nakrájejte na asi 2 cm kostky a přidejte do pánve. Restujte dalších 5 – 10 minut a poté po hrstech přidávejte omytý špenát, aby postupně ztrácel objem a vešel se vám do pánve. Míchejte, dokud nespotřebujete všechen.

spenat-2

Přilijte smetanu nebo vodu, lahůdkové droždí a nastrouhaný česnek spolu s trochou pepře a soli (chuť si lépe upravíte až na závěr po rozmixování). Duste ještě 5 minut při vyšší teplotě, aby se tekutina zredukovala a odstavte.

Nechte chvíli vychladnout, abyste se při mixování nespálili a pak vše přeneste do tyčového mixéru, kde směs proměníte na hladkou pomazánku. Ochutnejte a dosolte či opepřete.

spenat-4 spenat-3

Možná se vám bude zdát pomazánka řídká, zvlášť pokud jste mixovali za horka, když si však počkáte, až vychladne, získá pevnější konzistenci.

 

Autor: Kačka Špačková

Mojí vášní je vaření, snoubení dokonalých chutí a objevování receptů ze všech koutů světa. Stejným nadšencům pomáhám jejich vášeň proměnit v zaměstnání, nebo rovnou v podnikání. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře