Snadné citronové cookies (bez lepku, vegan)

Přiznám se, že v letních vedrech nepeču, pokud nemusím. Když už se mi taková situace přihodí a jsem nucená toho ďábla rozpálit (tedy troubu) a zvednout sotva přijatelných venkovních pětatřicet o další desítku, snažím se to provést co nejrychleji, abych se mohla co nejdříve zchladit v poledním slunci.

Sladkokyselá kombinace citronové šťávy a rýžového sirupu je pro letní mlsání to pravé. S dobře vychlazenou domácí citronovou limonádou to za těch deset „vřelých“ minut opravdu stojí.

Ingredience (na 12 – 13 kousků):

50 g jemných ovesných vloček (bezlepkových či obyčejných)

150 g loupaných mandlí (nebo mandlové mouky)

35 g strouhaného kokosu

60 g rýžového sirupu (koupíte v obchodech se zdravou výživou)

60 g kokosového oleje

Kůra z 1 BIO citronu

Lžíce citronové šťávy

Špetka mleté vanilky

Špetka soli

½ lžičky sody bikarbony

Postup:

Pokud máte doma výkonnější tyčový mixér nebo blender, dejte do něj mandle se strouhaným kokosem a asi půl minuty mixujte, dokud vám nevznikne jemně mletá hmota, z níž se pomalu začne uvolňovat olej. Jestli žádné z takových zařízení nevlastníte, nahraďte mandle už koupenou mandlovou moukou a kokos zvolte jemněji strouhaný – hmotnosti zachovejte stejné v každé variantě.

Nyní všechny ingredience smíchejte v míse na tvárné těsto.

Z těsta tvarujte kuličky, které dlaní lehce roztlačíte na plechu vyloženém pečicím papírem, aby vám vznikly pěkně rovnoměrné, kulaté placičky. Vše pak dejte péct při 180°C na 10 až 15 minut, dokud nezezlátnou. Jednoduché, že?

Nelekejte se, že při vytažení z trouby budou placičky ještě měkké – ztuhnou při pokojové teplotě a zachovají si příjemnou konzistenci.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Mojí vášní je vaření, snoubení dokonalých chutí a objevování receptů ze všech koutů světa. Stejným nadšencům pomáhám jejich vášeň proměnit v zaměstnání, nebo rovnou v podnikání.
Můj příběh si přečtěte zde >>

Komentáře