Raw „sádlové“ koláčky

Při experimentování se zdravější kuchyní (a především pak s tou raw) jste určitě narazili na kokosový olej a stejně jako v mnoha domácnostech se možná i u vás stal běžnou ingrediencí. Nyní je ten nejvyšší čas postoupit o kus dál a skamarádit se s kakaovým máslem. Vždyť kdy jindy než o Vánocích je příležitost vyzkoušet novou, luxusní ingredienci?

Po kakaovém másle už nemusíte jen pátrat na internetu, běžně ho už seženete v obchodech se zdravou výživou. Jedná se skutečně o luxusnější potravinu, takže se nenechte zaskočit vyšší cenou. Jeho chuť a vůně ovšem skutečně stojí za to a letos díky němu vytvoříte tak unikátní cukroví, že na něj budete po celý další rok vzpomínat.

Zakoupíte ho nejčastěji v peckách nebo nalámané ve větších kusech. Pokud ho budete jako v následujícím receptu rozpouštět, dělejte to velmi šetrně, ideálně v nádobě ponořené v teplé vodě. Jestli jste investovali do másla v raw kvalitě, byla by škoda ho nyní vystavit varu. Aby se vám hmota dobře rozpustila, předem ji nastrouhejte nebo nakrájejte na menší kousky, abyste celý proces urychlili.

Ingredience (na 22 kousků):

150 g vlašských ořechů

150 g kešu ořechů

40 g kakaového másla

Špetka mleté vanilky

1 vrchovatá lžíce kakaa

3 – 4 lžíce rostlinného sirupu (hodí se například datlový)

70 g sušených brusinek (pokud neseženete v raw kvalitě, vyberte alespoň proslazované jablečnou šťávou)

Šťáva z ½ citronu

2 lžíce kokosového oleje (nemusí být)

Postup:

Brusinky dejte přes noc namočit do vody, aby změkly. Poté je sceďte a nechte chvíli okapat v sítku, než je budete dále používat.

Vlašské a kešu ořechy dejte do mixéru a rozemelte je na co nejjemnější části – ideálně téměř na máslo. Sama ovšem dávám přednost konzistenci o něco hrubší, takže nemusíte mít strach, jestli váš mixér takovou práci zvládne. Stačí vám jemná ořechová moučka.

K ní potom přisypte rozpuštěné kakaové máslo, vanilku, kakao a doslaďte rostlinným sirupem, který rádi používáte (do tohoto receptu se velmi hodí tmavý datlový). Z ingrediencí zpracujte lepivé těsto. Pokud by se vám s ním špatně pracovalo, můžete ho dát na pár minut do lednice – ovšem opravdu ne déle, máslo totiž velmi rychle tuhne a potom byste museli vše zase nechat povolit. Vyválejte v dlaních kuličky a doprostřed udělejte dolík.

Brusinky rozmixujte spolu s citronovou šťávou a kokosovým olejem na co nejjemnější, marmeládě podobnou hmotu. Kokosový olej sem přidávám pro delší trvanlivost a pevnější konzistenci při vychlazení, ovšem můžete ho zcela vynechat.

Brusinkovou směsí naplňte koláčky a nechte vše vychladit. Nejlepší jsou chviličku po vytažení z lednice, kdy je povrch měkounký, ale uvnitř jsou koláčky stále ještě pevné. Tedy pokud jste to vynikající kakaové těsto nesnědli, ještě než jste se dostali k brusinkám…

Autor: Katka Špačková

Mojí vášní je vaření, snoubení dokonalých chutí a objevování receptů ze všech koutů světa. Stejným nadšencům pomáhám jejich vášeň proměnit v zaměstnání, nebo rovnou v podnikání.
Můj příběh si přečtěte zde >>

Komentáře