Ořechové trojhránky – bez lepku, vajec a mléka

S těmito ořechovými laskominami si můžete jen tak udělat radost během týdne, ovšem neuděláte s nimi chybu ani na slavnostním stole. Jen tak mimochodem jsou jak veganské, tak i bezlepkové.

Lehkým restováním ořechů z nich vytáhnete příjemně plnou vůni a chuť. Skvěle se k nim hodí lehce nakyslá domácí meruňková marmeláda, ale podobnou službu vám i prokáže směs rozmixovaného sušeného ovoce s citronovou šťávou.

Ingredience (na 8 – 10 kousků):

Na těsto:

200 g rýžové mouky

50 g mletých (vlašských) ořechů

80 g kokosového oleje

30 g jemně mletého třtinového cukru (postup ZDE)

4 lžíce rostlinného sirupu (doporučuji datlový)

4 lžíce rostlinného mléka

Špetka prášku mleté vanilky

½ lžičky jedlé sody

Špetka soli

Na náplň:

100 g lískových ořechů

100 g mandlí

100 g vlašských ořechů

4 lžíce ořechového oleje (popřípadě kokosového)

4 lžíce kyselejší meruňkové marmelády (nebo datlové pasty smíchané s citronovou šťávou – viz postup)

40 g kvalitní tmavé čokolády na polití (nemusí být)

Postup:

Ze všeho nejdříve nasekejte všechny ořechy nahrubo. Můžete použít 300 g směsi jakýchkoliv jiných ořechů (nebo jednoho druhu), ale tato kombinace se mi osvědčila nejlépe.

Ty pak dejte na pánev spolu se 4 lžícemi ořechového oleje. Použila jsem olej z lískových ořechů, stejně dobře ale poslouží kokosový olej, popřípadě můžete vše restovat na nepřilnavé pánvi nasucho. Důležité je nechat ořechy lehce zezlátnout na nižší teplotní stupnici vaší plotýnky (z desetistupňové škály používám stupeň 3) a to až po dobu 20 minut, kdy občas ořechy promícháte, aby příliš neztmavly. Musíte myslet na to, že ještě později projdou pečením, takže nyní pouze chceme, aby získaly příjemnou plnou vůni a chuť.

Poté nechte ořechy zchladnout.

Těsto získáte smícháním všech ingrediencí dohromady. Konzistence může být trochu drolivější, nikoliv však sypká. Nyní ho totiž vmáčknete do formy vyložené pečicím papírem a to asi na tloušťku 1 cm.

Povrch těsta potřete meruňkovou marmeládou a posypte připravenými ořechy. Místo marmelády můžete použít domácí datlovou pastu vzniklou rozmixováním namočených datlí spolu s citronovou šťávou, aby byla chuť příjemně sladko-kyselá.

Pak vše pečte při 200 °C asi 15 minut. Po vychladnutí nakrájejte na trojúhelníčky a ozdobte rozpuštěnou čokoládou.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Mojí vášní je vaření, snoubení dokonalých chutí a objevování receptů ze všech koutů světa. Stejným nadšencům pomáhám jejich vášeň proměnit v zaměstnání, nebo rovnou v podnikání.
Můj příběh si přečtěte zde >>

Komentáře