Ořechové muffiny – i ve variantě bez lepku

Když člověk začne experimentovat s veganským nebo bezlepkovým pečením (nebo nedej bože obojím zároveň), nejspíš dostane pocit, že už nikdy nebude moct jíst nic dobrého. Ty dříve nadýchané, křehké koláče, buchty a muffiny jsou najednou suché, drolivé, tvrdé nebo bez chuti (nebo opět vše zároveň) nebo jsou dobré jen první den a poté už se nedají jíst.

Abyste získali lehké, vláčné těsto bez použití vajec, mléka nebo másla nebo nadlehčili bezlepkovou buchtu, zkuste do těsta přimíchat rozmixované ovoce jako například banány, jablka, sušené švestky či datle (například jako v této bábovce). Nebo využijte pomoci předem připraveného pyré (návod ZDE).

V tomto receptu používám ovesné vločky a to jak ty běžné, tak bezlepkové. Ty už jsou naštěstí k dostání i mimo internetové obchody a najdete je tak běžně v krámcích se zdravou výživou. Oproti těm běžným mají podstatně vyšší cenu, ale využít je můžete stejným způsobem.

Tyto muffiny jsou bezvadné v tom, že vám při běžném uskladnění vydrží i tři dny, aniž by začaly okorávat, drolit se a sypat, jak je běžné u bezlepkového pečiva. Delší trvanlivost zaručit nemohu, nikdy už déle prostě nevydržely nesnědené…

Ingredience (na 8 ks):

2 lžíce zlatých lněných semínek (mletých)

6 lžic vody

3 – 4 lžíce kokosového oleje

130 g ořechů (používám směs mandlí a vlašských ořechů půl na půl)

80 g ovesných vloček (pro bezlepkovou variantu použijte stejné množství bezlepkových vloček)

5 lžic rostlinného sirupu (pro tento recept doporučuji javorový)

2 střední banány

Špetka mleté vanilky (nemusí být)

½ lžičky jedlé sody

Na ozdobu:

Hrst mandlí

Hrst vlašských ořechů

1 lžička mleté skořice

Postup:

Semínko rozemelte a smíchejte v misce s 6 lžícemi vody. Nechte 15 minut nabobtnat.

Ovesné vločky rozemelte v mixéru na mouku – jde to i v běžném tyčovém mixéru, mouku nepotřebujete mít sypkou až na prach. Dejte ji bokem a stejně tak rozemelte ořechy na co nejjemnější konzistenci. Jakmile to budete mít, přidejte do mixéru banány, olej, sirup, vanilku a sodu a vše rozmixujte na hladkou kaši.

V míse smíchejte namletou mouku, nabobtnalé semínko a směs z mixéru. Metličkou vše promíchejte.

Takto sladké těsto používám pro nás doma, kteří téměř nesladíme, ale když chci muffiny nabídnout někomu, kdo má rád klasické sladké, přidám do těsta ještě dvě plné lžíce jemně mletého třtinového cukru.

Do formy na muffiny posaďte košíčky.

Těsto lžící rozdělte do 8 košíčků. Na závěr posypte směsí hrubě nasekaných vlašských ořechů a mandlí a posypte trochou skořice. Pečte při 180 °C po dobu asi 25 – 30 minut.

Pokud chci udělat tyto muffiny ještě o něco slavnostnější, upeču je pouze s rostlinným sirupem a nepřidávám už třtinový cukr. Na pánvi rozehřeju asi 50 g cukru krystal, dokud se z něj nestane karamel a tím pak jednotlivé upečené muffiny poliju a nechám vychladit. Je to naprosto vynikající záležitost, protože ořechy získaly pečením v troubě plnou, opraženou chuť a zalité karamelem jsou tak přesladkou dobrotou.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Mojí vášní je vaření, snoubení dokonalých chutí a objevování receptů ze všech koutů světa. Stejným nadšencům pomáhám jejich vášeň proměnit v zaměstnání, nebo rovnou v podnikání.
Můj příběh si přečtěte zde >>

Komentáře