Proč na ostrově Kos zejí pláže prázdnotou…

Dlouhou dobu jsem si neudělala čas jen sama pro sebe. Před měsícem jsem si řekla už dost a během pár dní se sbalila se synem, sestrou, neteří a odletěli jsme na malebný ostrůvek Kos. Původně byl plánovaný Rhodos, ale v poslední chvíli se nám naskytla výhodná nabídka, po které jsme „sáhli“ a určitě jsme udělali dobře. Řídím se tím, že vše, co se nám děje nebo k nám přichází, má svůj důvod a smysl.

Měla jsem plány, jak budu odpočívat, psát recepty, články…prostě dělat věci, na které nemám při pracovním maratonu čas. Všechno bylo naštěstí jinak, podotýkám naštěstí, protože při psaní receptů bych byla zase tak napůl v práci. Dovolenou jsme strávili jak aktivně, tak poleháváním u moře a čerpáním nové energie.

O ostrovu Kos jsem se rozhodla napsat ze dvou důvodů. Ten první je, že mě bylo líto domorodců, kteří díky mediální masáži o uprchlících, přišli o spoustu zákazníků a já chci v článku osvětlit, jak se věci vlastně mají. Druhý důvod je ten, že ať je ostrov malý je na něm co vidět a stojí za to, ho opravdu navštívit.

Nemusíte se bát invaze uprchlíků, přespávajících na plážích a nechávajících za sebou hordy odpadků. Za celou dovolenou jsme nepotkali žádného uprchlíka ani žádný uprchlický tábor, prostě nic, co by nám mělo narušit naši poklidnou dovolenou. Pláže zely prázdnotou, ale bohužel nejen od uprchlíků, ale i od turistů. Smutný byl pohled na poloprázdné taverny, kde bylo víc zaměstnanců než hostů. Ze svého pracovního hlediska jsem tiše trpěla s nimi. Nejsou zákazníci, nejsou tržby, nejsou z čeho platit náklady….pomalu, ale jistě se řítíte ke krachu.

Byli jsme na západním pobřeží v letovisku Kéfalos v červenci, kdy bývají obecně známé letoviska nacpané turisty k prasknutí. My jsme si ovšem připadali, jako by tady bylo před turistickou sezonou  nebo po ní.  Na dlouhých plážích byly vidět pouze prázdné slunečníky a sem tam človíček. Ne, že by nám to nevyhovovalo, to ano, ale spíše jsme se nad tím pozastavovali, proč tomu tak je.

Naše průvodkyně z CK nám vše objasnila a my jsme pochopili, jaký vliv na nás mají média a mnohdy nepodložené informace v nich.

Pokud se ještě chystáte na dovolenou a zařizujete si ji tak jako my, na poslední chvíli, ostrov Kos můžu jen vřele doporučit. Informací o ostrovu, jeho zajímavostech, kultuře, dobrém jídlu a pití, najdete na internetu spoustu a nemá smysl vám tady dlouhosáhle popisovat to, co již jiní machři dokonale popsali  :-). Tipy na stránky o ostrovu Kos najdete  ZDE. nebo  Zde . Jestli jste větší dobrodruzi a chcete vyrazit na vlastní pěst, dobré rady najdete například ZDE.

Pokud jedete jen maminky s dětmi (bez chlapů) nemusíte se také obávat ničeho. My jsme si dokonce půjčily auto a celý ostrov projezdili. Jenom malá rada a to nejen pro blondýny 😀 . Většina aut z půjčoven vypadá stejně a to nejen značka jako je Hyundai atd., ale i barva. Může se vám stát, tak jako nám, že když ráno zaparkujete auto u turisticky známého místa, tak za pár hodin na stejném parkovišti stojí deset dalších stejných aut vedle sebe. A pak babo raď, které to auto je vlastně „vaše“, pokud na sedadlech neleží žádné tretky jako poznávací znamení :-). Po téhle zkušenosti jsme si raději vyfotili svoji SPZ a poznávací znamení bylo na světě.

 

 

Při půjčení auta trvejte na plné nádrži, abyste ji při předání mohli opět doplnit do plna. Velmi těžce se odhaduje třeba polovina nádrže, nota bene, když ani pořádně nevíte kolik vám ten plechový kamarád „žere“. Může se vám stát, že tankování přepísknete a z nádrže si to hold už nevycucáte. Pak vás už jen může „hřát u srdce“ že jste pár litrů benzínu dali půjčovně k dobru. Benzín na Kosu vychází draze, cca 1,6 Euro a půjčovné viz foto níže – záleží na tipu a velikosti auta. Pokud jste jen dva, doporučuji zapůjčit si moped. Jen chci upozornit na častý nárazový vítr, který je na Kosu zcela běžný a při váhové konstrukci jako jsem já (což je pytel cementu) s vámi může zejména v zatáčkách pěkně zamávat.

 

Pokud ostrov Kos navštívíte tak rozhodně doporučuji se podívat do hlavního města Kos, i když budete na opačném konci ostrova (jako jsme byli my) je to relativně blízko. Za zmínku určitě stojí jeden z nejstarších platanů, který najdete právě v hlavním městě. Tento strom dostal jméno podle Hyppokratese, který zde podle tradice vyučoval medicínu.

 

Poblíž hlavního města se nachází Thermy Embrós s horkým sirnatým pramenem, který přes vulkanické kameny stéká přímo do moře. Koupel v horké vodě je příjemná i v teplých dnech, můžu vřele doporučit. Pozor, abyste v této lázni neusnuli. Paradoxně válení se v termální vodě unaví víc, jak celodenní výšlap.

 

Ještě bych z mého profesního hlediska zmínila něco málo o jídle a přiložila recept na jednu řeckou specialitu. Ve spoustě restauracích najdete i česky psaný jídelní lístek a to hlavně v těch střediscích, kde jsou soustředěné české CK a tudíž i větší pohyb českých turistů (teď nás tam tedy moc není … ). Sázela bych na restaurace, kde často uvidíte více zákazníků. Nezaručí vám to sice super chutné jídlo, ale větší čerstvost potravin.

Doporučuji ochutnat pro nás známý gyros, musaku nebo souvlaki. Mnozí z vás jistě touží vyzkoušet rybí speciality, ale nechejte si poradit dobrou specializovanou restauraci, třeba delegátem CK. To že jste u moře, neznamená, že tam umí dobře připravit pochutiny z ryb.

A teď už slíbený recept:

Souvlaki

Je to maso napíchané na špejli a opékané na grilu. Jaké maso zvolíte, je jen na vás. Souvlaki můžou být vepřové, kuřecí, ale můžete si je udělat klidně masovo-zeleninové nebo rovnou vegetariánské z různorodé zeleniny, která se hodí na gril.  Jako je například lilek, cuketa, paprika, scherry rajčátka, žampiony, dýně atd… Důležité je maso či zeleninu marinovat 4 až 6 hodin v olivovém oleji, citronové šťávě a koření na souvlaki. To koupíte taky rozdílného složení. Základem ovšem je drcená paprika, drcené chilli papričky, tymián, oregano, tři druhy pepře. Někde je přidané drcené hořčičné semínko, bazalka, kmín a dokonce jsem viděla přidanou i mátu. Tak vám spíš doporučuji si namíchat vlastní koření nebo vybrat to, které vám vyhovuje. Já osobně moc nemusím mátu :-).

Maso nebo zeleninu napíchávejte po kouscích na špejli, kterou předem namočte ve vodě (aby se vám na grilu nepálila). Pokud nestihnete souvlaki připravit v létě na grilu, můžete si je klidně upéct i v troubě, ale chuť z grilu je prostě nezaměnitelná …

Přeji hezký zbytek léta a vy, kteří si ho chcete trošku prodloužit, odleťte třeba na řecký ostrov Kos.

Mojí vášní je vaření, snoubení dokonalých chutí a objevování receptů ze všech koutů světa. Stejným nadšencům pomáhám jejich vášeň proměnit v zaměstnání, nebo rovnou v podnikání. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře