Mangoldové závitky s pikantní hlívovou směsí

Tento způsob úpravy jídla u nás není příliš běžný, ale v jiných (hlavně jižních) kuchyních se s ním setkáte poměrně často. Již dříve jsme vám nabídly recept na kapustové závitky s garam masalou, které jste si velmi oblíbili, a tentokrát bychom vám rády nabídly inspiraci na podobnou dobrotu, tentokrát z mangoldu.

Použít můžete opravdu kdejaký „lístek“ – mangold, kapustu, zelí, vinné listy. Připravíte si tak vynikající hlavní chod nebo chuťovku na párty či posezení s přáteli. Stačí jen použít menší mladé lístky a experimentovat s náplní podle vlastní fantazie, protože tyto závitky jsou stejně lahodné zatepla jako zastudena.

Ingredience (na 8 – 10 závitků):

8 – 10 listů mangoldu

300 g hlívy

1 bílá cibule

3 stroužky česneku

Olivový olej

6 středních rajčat

½ kostky zeleninového vývaru s 1,5 dcl vody (nebo odpovídající množství domácího zeleninového bujónu – návod ZDE)

4 hrsti uvařené dlouhozrnné rýže

Menší hrst nasekaného oregána a rozmarýnu (nebo 1,5 lžíce sušených bylinek)

Mleté chilli podle chuti

Sůl a pepř

Postup:

Listy mangoldu dobře omyjte a odřízněte tuhou přečnívající řapíkatou část.

Poté je asi na 2 minuty vložte pod pokličku do hrnce s vařící vodou, vyjměte je a rozložené nechte vychladnout.

Cibuli nakrájejte nadrobno a lehce osmahněte na olivovém oleji. Následně přidejte hlívu a pět minut restujte.

Rajčata nakrájejte nadrobno a vložte do pánve s cibulí a hlívou. Podlijte zeleninovým vývarem a duste, dokud se nevypaří co největší množství tekutiny, takže vám vznikne hustá omáčka, v níž se rajčata téměř zcela rozvaří. Přisypte bylinky, chilli, rozetřený česnek a dochuťte solí a pepřem. Vmíchejte uvařenou rýži a promíchejte, aby vám vznikla kompaktní směs. Stáhněte z plotny.

Listy mangoldu rozložte a postupně na ně naneste rajčatovou směs – na každý vám postačí asi tři vrchovaté lžíce, podle velikosti listů. Naneste ji do linie k okraji a lehce zarovnejte.

Následně přehněte oba boky listu.

Přes směs přetáhněte i kratší okraj a rolujte, dokud vám nevznikne závitek.

Ty pak jeden vedle druhého naskládejte do pekáčku na pečicí papír.

Na závěr je ještě můžete potřít trochou olivového oleje. Pečte při 220 °C 15 – 20 minut.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Mojí vášní je vaření, snoubení dokonalých chutí a objevování receptů ze všech koutů světa. Stejným nadšencům pomáhám jejich vášeň proměnit v zaměstnání, nebo rovnou v podnikání.
Můj příběh si přečtěte zde >>

Komentáře