Indický dhal z červené čočky

Ráda připravuji indické jídlo a to nejen kvůli jeho chuti. Většina receptů je oproti těm našim nesmírně jednoduchá a chuťově výjimečná. Často si vystačíte s opravdu levnými surovinami, pokud nechcete zakoupit některé originální méně dostupné potraviny.

Názorným příkladem je i tento dhal z červené čočky. Zvládne ho připravit i úplný začátečník a jídlo bude chutnat stejně dobře jako z restaurace.

Ingredience (na 3 – 4 porce):

300 g suché červené čočky

2 bobkové listy

1 celá skořice

2 – 3 cm čerstvého zázvoru

Trocha rostlinného oleje

1 větší cibule

1 menší mrkev

4 lžíce rajského protlaku

2 stroužky česneku

2 lžičky mleté kurkumy

½ lžičky garam masaly

1 lžičky římského kmínu

½ lžičky mletého chilli

½ lžičky sladké papriky

½ – 1 lžička soli

Pepř

2 dcl vody

Postup:

Čočku propláchněte a dejte do hrnce s vodou spolu s bobkovými listy, skořicí a oloupaným a na plátky nakrájeným zázvorem. Koření budete posléze vyndávat ven, takže můžete použít gázu nebo sítko na koření. Pokud používáte celou neloupanou čočku, vaření vám zabere deset minut, půlená loupaná čočka bude do pár minut hotová. Jelikož budete čočku ještě později vařit, uvařte ji nyní pouze so poloměkka.

Čočku sceďte a vyjměte koření.

V misce si smíchejte kurkumu s garam masalou, římským kmínem, chilli a paprikou.

Na troše oleje osmahněte najemno nakrájenou cibuli a nechte ji lehce zesklovatět. Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a pár minut orestujte. Nakonec vsypte směs koření a nechte pět minut restovat na mírném plameni.

Do pánve přihoďte čočku a podlijte vodou. Přidejte rajský protlak, nastrouhaný česnek, osolte a přidejte pepř. Nechte pět až deset minut provařit a máte hotovo.

Autor: Katka Špačková

Uložit

Uložit

Mojí vášní je vaření, snoubení dokonalých chutí a objevování receptů ze všech koutů světa. Stejným nadšencům pomáhám jejich vášeň proměnit v zaměstnání, nebo rovnou v podnikání. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře