Hummus ze žlutého hrachu

Znáte klasický cizrnový hummus? Je to skvělá hutná pochoutka, ať už s pečivem nebo se zeleninou. Její hlavní surovinou je právě cizrna, kterou už můžeme zcela běžně koupit v každém obchodě, přitom ale nemusíme jít zeměpisně tak daleko, abychom nalezli téměř totožnou náhražku – tedy náš žlutý hrách.

Tento recept je variací na klasický cizrnový hummus s drobnými obměnami. Tento způsob mi ovšem vyhovuje víc, hlavně kvůli výsledné chuti, která je plnější a lahodnější.

Do receptu můžete přidat sezamovou pastu tahini, která je nedílnou součástí hummusu, mně osobně však v tomto receptu nechybí.

Ingredience:

200 g žlutého půleného hrachu (suchého)

1 větší bílá cibule

1 velká mrkev

6 lžic olivového oleje

2 – 3 stroužky česneku

1 kostka zeleninového bujonu

½ l vody

½ lžičky drceného římského kmínu

½ lžičky sušeného tymiánu

¼ lžičky sušené mleté kurkumy

½ lžičky soli

Špetka pepře

Šťáva z ¼ citronu

Hrst nakrájených černých oliv (nemusí být)

Postup:

Hrách přes noc namočte a druhý den ho uvařte doměkka.

Cibuli nakrájejte najemno a v hrnci na olivovém oleji ji nechte zesklovatět. Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a pět minut orestujte. Během této doby můžete přidat další olivový olej, aby i výsledná pomazánka byla krémovější, není to však nutné.

Přidejte uvařený hrách, podlijte půl litrem vody a rozdrobte do ní bujón. Pokud máte doma zeleninový vývar, můžete bujón vynechat a použít místo vody jej. Toto množství vody vám bude postačovat k tomu, aby se hrách rozvařil, ke konci vaření však budete muset stát u plotny a častěji míchat, jelikož se vám bude hrách přichytávat. Já obvykle ještě ¼ litru vody přiliju a jdu se věnovat něčemu jinému. Občas směs promíchám a asi za dvacet minut bude hotovo.

Ke konci vaření přidám koření, sůl, nastrouhaný česnek a zakápnu citronem. Celý hummus pak rozmixujte v tyčovém mixéru nebo pomocí ponorného přímo v hrnci. Nechte jej vychladnout a podle potřeby dochuťte.

Do vychladlého hummusu ještě ráda přidávám nakrájené černé olivy, a to kvůli chuti i vzhledu. Pokud je rádi nemáte, můžete je vynechat. Mnohem raději mám ty prodávané vcelku s peckou, které okrájím, jsou totiž mnohem měkčí a chutnají lépe.

Hummus můžete podávat v misce zakápnutý trochou olivového oleje a přidat opečené chlebové placky, pita chléb nebo na proužky nakrájenou zeleninu, popřípadě ho můžete využít jako každou jinou pomazánku s pečivem.

Autor: Katka Špačková

Mojí vášní je vaření, snoubení dokonalých chutí a objevování receptů ze všech koutů světa. Stejným nadšencům pomáhám jejich vášeň proměnit v zaměstnání, nebo rovnou v podnikání. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře