Dýňový chlebíček

S dýní můžete experimentovat na slaný i sladký způsob, pouze je potřeba zvážit, jestli je daný druh vhodný na konkrétní úpravu a jak s ním naložit. Kvůli dostupnosti, ceně a jednoduchému pěstování u nás velmi rychle zdomácněla dýně Hokkaidó, která je i velmi jednoduchá na přípravu.

Pro přípravu pyré ji ani nemusíte loupat, stačí ji rozpůlit, vyčistit střed a nakrájet na menší kousky. Ty pak chvíli povařte doměkka, vodu slijte a ponorným mixérem nebo v blenderu rozmixujte dohladka. Na tento sladký chlebíček je potřeba 1 hrnek, což představuje přibližně polovinu střední dýně. Pokud se vám ovšem nechce ztrácet čas vařením, můžete si zakoupit už hotový polotovar, domácí příprava mi však nepřipadá nijak zdlouhavá ani složitá, pokud máte dobrý pevný nůž, kterým ji překrojíte.

Stejně jako jablečné pyré (více o něm ZDE) nebo povidla vám i to dýňové zajistí, že koláč bude dlouho vláčný a jemný. Jako koření můžete použít své oblíbené perníkové nebo pouze mletou skořici a jeho množství si upravte podle toho, jak aromatický chcete chlebíček mít.

Ingredience (na 1 chlebíček):

100 g vlašských ořechů nebo mandlí

1 hrnek dýňového pyré

½ hrnku třtinového cukru

1 hrnek ovesných vloček

1 hrnek kokosového nebo jiného rostlinného mléka

2/3 hrnku celozrnné špaldové mouky (hladké)

Nastrouhaná kůra z 1 BIO citronu

1/3 lžičky jedlé sody

Špetka mleté vanilky a soli

2 lžičky perníkového koření (nebo pouze skořice)

Hrst mandlí a hrst nahrubo nasekané hořké čokolády

Postup:

100 g ořechů pomelte najemno nebo rozmixujte v blenderu stejně jako ovesné vločky. Přidejte zbylé sypké složky (cukr, mouku, kůru, sodu, koření, sůl a nasekané mandle s čokoládou) a vše v míse promíchejte. Dohromady spojte všechny tekuté složky a za stálého míchání je přidejte do mísy k sypké směsi. Metličkou nebo vařečkou vytvořte těsto.

To pak vlijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček nebo srnčí hřbet (popřípadě posypte několika celými mandlemi na ozdobu) a pečte při 180 °C asi 35 – 40 minut, dokud vám po zapíchnutí do středu formy nevyjde dřevěná špejle čistá ven, aniž by se na ni nalepilo syrové těsto.

A pak už si jen užívejte lehce podzimní nálady…

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Mojí vášní je vaření, snoubení dokonalých chutí a objevování receptů ze všech koutů světa. Stejným nadšencům pomáhám jejich vášeň proměnit v zaměstnání, nebo rovnou v podnikání.
Můj příběh si přečtěte zde >>

Komentáře