Dýňová omáčka na těstoviny ve stylu Alfredo

Pokud jste ještě nikdy neochutnali těstoviny Alfredo (nebo také „all´Alfredo“), jistě vám stačí krátký popis – smetana, máslo, parmazán a trocha čerstvých bylinek rozpouštějící se na horkých těstovinách.

Tuto hebce krémovou konzistenci docílíte i bez použití živočišných surovin. Skutečně. Místo aromatického parmazánu využijte lahůdkové droždí, které koupíte vcelku levně v každém obchodě se zdravou výživou (více o něm v článku ZDE). Rozmixovaná dýně s tofu a mletým lněným semínkem zajistí sametovou strukturu a výběr bylinek je už zcela na vás. Doporučuji vám držet se buď originální zelené petrželky nebo čerstvého oregana, ale stejně delikátní chuti dosáhnete i použitím provensálské bylinkové směsi.

Ingredience (na 2 porce):

120 g těstovin v suchém stavu (semolinových, bezlepkových, celozrnných, …)

200 g uvařené dýně Hokkaido

100 g tofu natural (nakrájené na kostky)

2 lžíce lahůdkového droždí

1 lžíce mletého zlatého lněného semínka

3 lžíce olivového oleje

1 menší bílá cibule

1 dcl zeleninového vývaru (nebo ¼ kostky zeleninového bujónu rozmíchaná ve vodě)

1 stroužek česneku

1 lžička sušených provensálských bylinek (doporučuji i vyzkoušet čistě s čerstvým oreganem)

Špetka strouhaného muškátového oříšku

Sůl a pepř na dochucení

Dýňové semínko na ozdobu

Postup:

Těstoviny uvařte podle návodu a dýni nakrájenou na kostky uvařte do změknutí.

Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte dýni i tofu, zalijte vývarem a přidejte lahůdkové droždí, nastrouhaný česnek a bylinky. Vše deset minut mírně poduste.

Poté obsah pánve vložte do mixéru spolu s lněným semínkem a dobře rozmixujte na hladký krém. Přidejte sůl a pepř podle své chuti.

Pak už jen servírujte posypané trochou dýňových semínek a čerstvých bylinek.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Mojí vášní je vaření, snoubení dokonalých chutí a objevování receptů ze všech koutů světa. Stejným nadšencům pomáhám jejich vášeň proměnit v zaměstnání, nebo rovnou v podnikání.
Můj příběh si přečtěte zde >>

Komentáře