Červená čočka s řepou a kysaným zelím na šalvěji

Kysané zelí je sice typická podzimní a zimní surovina, není však důvod dopřát si ho kdykoliv jindy, třeba v tomto jednoduchém pokrmu s čočkou a řepou.

Servírovat ho můžete buď jako samostatný chod nebo jako teplou přílohu. Vynikající je především k různým druhům zeleninových „sekaných“ nebo karbanátků.

Ingredience (na 4 porce):

200 g celé červené čočky

1 střední cibule

3 menší červené řepy

4 lžíce olivového oleje

200 – 300 g kysaného zelí (podle chuti)

3 stroužky česneku

100 g rostlinné smetany nebo kokosového krému (nemusí být)

1 lístek bobkového listu

1 lžička sušené šalvěje

½ kostky zeleninového bujónu

1 lžička drceného kmínu

Sůl a pepř

Postup:

Červenou čočku propláchněte a povařte asi 8 minut do poloměkka. Sceďte a dejte bokem.

Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na olivovém oleji, dokud nezesklovatí. Poté přidejte šalvěj a bobkový list a pět minut orestujte.

Červenou řepu zbavte slupky a nastrouhejte nahrubo. Kysané zelí propláchněte a nahrubo pokrájejte, pokud je ve větších kusech. Poté obojí přidejte k cibuli a přisypte zbytek koření a bujón. Podlijte 2 dcl vody. Pokud chcete dosáhnout jemnější chuti, přidejte smetanu nebo tuhou část kokosového mléka, která se usadí na vrchu plechovky po vychlazení.

Vše dobře promíchejte a přidejte červenou čočku. Přiklopte pokličkou, stáhněte teplotu na střední plamen a 20 minut duste. Poté už jen dochuťte a servírujte.

Autor: Kateřina Špačková

Mojí vášní je vaření, snoubení dokonalých chutí a objevování receptů ze všech koutů světa. Stejným nadšencům pomáhám jejich vášeň proměnit v zaměstnání, nebo rovnou v podnikání. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře